Chili voor een weeshuis
Wat ik echt heb leren eten van mijn vriend, dat zijn bonen. Thuis aten we zelden bonen: alleen voor mijn vader maakte mijn moeder wel eens bruine bonen. Nu kan ik er niet genoeg van krijgen. Witte, bruine, zwarte of kidneybonen. Het maakt mij niet uit. Wat wel uitmaakt is hoe je je chili maakt. Na jaren is ons recept eindelijk perfect. We maken dan heel veel en dat hebben we nog wat over voor in de vriezer.
Hoe maak ik dit?
De eerste tip deden we jaren geleden op bij 24Kitchen. Rudolph van Veen bakte voor zijn chili eerst een klein gesneden chorizo worst uit. En als de stukjes krokant zijn dan haal je ze uit de pan.
Daarna fruit je in het vet van de worst de gesnipperde ui en knoflook aan. Mijn vriend bakt het gehakt het liefst altijd apart maar ik doe alles vaak in één pan. Ook de paprika kan er dan bij gestoofd worden. Als je de pan niet te hoog zet dan hoef je niet alles van te voren te snijden. Ik snij de paprika’s meestal pas als de uien al in de pan zitten.
Ook het kruiden van de chili komt niet zo heel nauw. Zolang deze je deze niet te pittig maakt kun je de smaak altijd nog aanpassen. Ik begin altijd met zoete paprikapoeder, chilipoeder en gemalen komijn. Deze koop ik bij de toko. Als de kruiden zijn meegebakken kunnen ook de bonen er in.
De keus in bonen let wel wel nauw. De chilibonen van de Albert Heijn zijn het allerlekkerst. Het zijn pintobonen die in de chilisaus zitten. Verder doe ik er ook nog een blik zwarte bonen bij (mijn favoriet) en kidneybonen.
Voor de tomatensaus gebruiken wij altijd tomato frito. Hier kunnen twee pakjes van in de saus. Ook pakken we op dit moment er ook nog een kant-en-klaar kruidenzakje bij. Vanwege het wisselende assortiment van de supermarkten durf ik niet zeggen welk merk we gebruiken.
Als de pan nog twintig minuten heeft staan pruttelen en alle smaken zijn er goed ingetrokken dan is het tijd voor het geheime ingrediënt: de krokant gebakken chorizo. Deze stukjes zijn ontzettend smaakvol!
Chili is ook een van de weinig sauzen die ook echt lekker smaken uit de vriezer. Zo eten we niet alleen vanavond lekker maar ook nog een andere keer!