Bonenstoof
Op een beetje vervelende dag met de herfst in het vooruitzicht besloot ik eens een lekkere stoofschotel te maken. Om half acht stond er een klusjesman aan de deur om een paar tegels uit onze badkamer te vervangen. Mooie tijd dus om mijn stoofpot ook op te zetten!
Hoe maak je het dan?
Om te beginnen moeten we wel even terug naar de vorige avond. Want als je bonen stooft moeten ze eerst een aantal uur weken. Handig dus om dat een avond eerder te doen.
Het recept komt oorspronkelijk uit het boek ‘Het onderste uit de pan’. Toch heb ik er wel mijn eigen creatie van gemaakt. Het begint met het koken van de bonen. Ik vind het niet uitmaken welke bonen je kiest. Natuurlijk heb ik het een keer met de voorgeschreven borlottibonen gemaakt maar bruine bonen, pinto bonen, kidneybonen of een mix hiervan kan ook. Je gebruikt in alle gevallen ongeveer 225 gram gedroogde bonen.
‘s Ochtends begin je met het koken van de bonen. Je doet hierbij rozemarijn, laurier en een ui met kruidnagels in de pan. Na een uur kun je de bonen afgieten, maar bewaar het kookvocht wel.
Daarna doe je een blik tomatenblokjes in de pan en een hele hoop ‘suikers’. Het recept vraagt om donkere melasse, vloeibare honing en melasse suiker. Ik gebruik pannenkoekenstroop, willekeurige suiker uit mijn keukenkast en honing. De tamari vervang ik voor sojasaus. Steranijs, peperkorrels en tabasco heb ik wel altijd in huis.
Voeg daarna de bonen toe en laat de ui en kruiden van de eerste keer koken achterwege. Als niet alles onderstaat of je vindt de saus te dik dan kan er altijd nog wat kookvocht bij. De bonen mogen echt nog wel een paar uur stoven. Proef af en toe een hapje tot de bonen zacht genoeg zijn.
Om hiervan een echt winters maal te maken eten we het eigenlijk altijd met aardappelpuree. Er hoeft geen vlees bij maar uitgebakken spekjes of verse worst smaakt er heerlijk bij!