Zelfgemaakt

Koffietijd

Met de tomaten-in-blik lamp nog in het achterhoofd kwam ik in de kringloopwinkel twee prachtige Douwe Egberts blikken tegen. Een beetje opgejut door mijn moeder en zus heb ik ze maar gekocht. Deze blikken waren stukken goedkoper dan het blik met vierenhalve kilo tomatenpuree bij de Turkse supermarkt. 

Van een van de blikken besloot ik gelijk een lampenkap te maken. Omdat er tekst op het blik staat, moet je het deksel vast maken en de bodem uit het blik halen. Anders hangt het blik op z’n kop. Al met al ging dit tweede project een stuk vlotter dan het eerste. 

Stap 1: de bodem verwijderen

De bodem haal ik eruit met onze blikopener. Het materiaal is wat dikker dan een conservenblik. In het begin maakte ik daardoor wat krassen in de lak. Een doekje ertussen steken doet wonderen. Uiteindelijk is het wel netjes geworden! Het deksel lijmde ik vast met Bison Kit. We hadden dit nog in huis en na een korte zoektocht op internet bleek deze lijm prima voor dit project. 

Blikopener

Stap 2: het midden bepalen

Het midden van het blik bepalen, deed bij het eerste blik min of meer op gevoel. Maar bij een hanglamp komt het toch wat nauwer. Gelukkig weet Google zulke dingen ook. Ik gebruikte de methode met twee parallelle lijnen. Deze maakte ik door een a4’tje dubbel te vouwen en die als liniaal te gebruiken. Ik controleerde of beide zijden even lang waren en tekende een kruis. Hiervoor gebruikte ik een krijtstift zodat de lijnen uitwisbaar zijn. 

Het midden bepalen

Stap 3: boren en bevestigen

De 35 millimeter gatenboor hadden we nog in huis dus het boren van het gat ging ook snel! In de hal hangt een lamp met een kleine e14 fitting en daar past het blik precies op. Voor het zicht ga ik misschien nog wel op zoek naar een zwarte pendellamp. Iedere e14-fitting met schroefbevestiging die je bij de bouwmarkt kunt vinden voldoet. Als je hem aan het plafond wilt hangen, zorg dan wel voor een kabel die sterk genoeg is!

Gatenboor

Ik vind het blik echt heel mooi staan. Ik kan me zelfs voorstellen dat we misschien 2 van deze blikken boven de tafel hangen. Maar dan moeten we eerst een grotere eettafel kopen. Qua stijl denk ik dat de lamp zeker in ons huis past, we hebben hier en daar wel wat retro accenten. Maar in een industriële inrichting vind ik deze stijl ook wel passen. Echt een lamp waar je alle kanten mee op kunt!

Reacties uitgeschakeld voor Koffietijd